1-fase railverlichting.
Welke aarding kies ik voor mijn railsysteem?
Alle onderdelen van een trackverlichtingssysteem bevatten geleiders en aarding. De aarding bevindt zich altijd aan één kant van de rails (binnen of buiten aarding), deze wordt aangeduid door een lijn op de rail.
Het is van belang om op voorhand altijd rekening te houden met de richting van deze aarding wanneer je jouw railsysteem uittekent, zeker wanneer je voor een L-connectie of T-splitsing kiest. De aardingslijn moet aan alle onderdelen altijd aan dezelfde kant zitten; enkel dan kan je alles aansluiten en monteren.
Rail.
Heb je toch een andere afmeting nodig? Dan is maatwerk jouw oplossing. De basismaten kunnen tot de gewenste afmeting worden versneden waardoor er altijd een railsysteem kan worden gebouwd dat bij jouw wensen en ruimte past. Voor deze complexere opstellingen kom je best eens langs in onze winkel, dan bespreken wij met jou alle mogelijkheden.
Voeding.
Elke rail heeft een aarding aan één kant. Kies de begin- of eindvoeding die overeenkomt met de plaats van jouw aarding, links of rechts, en bevestig hem aan de rail.
Eindkap.
Op basis van welke hoekjes en kantjes meer licht nodig hebben in je ruimte, kies je een connector in een rechte, T- of L-vorm. Dit zijn de middenstukken die de verschillende rails met elkaar verbinden. Ook hier houd je rekening met de kant van jouw aarding.
Rechte connector.
Met een rechte mini connector verbind je twee rails met elkaar. De connectoren zijn elektrisch geleid waardoor ook de gekoppelde rail voorzien wordt van spanning.
Maar wanneer jouw stroompunt zich in de connectie bevindt, gebruik je een rechte connector met voeding. Let op: een middenvoeding verlengt jouw connectie met 9,5 cm!
T-splitsing.
De T-splitsing gebruik je voor het splitsen van de rail in 2 delen. Afhankelijk van hoe de aardingslijn loopt, heb je hier een binnen of buiten aarding nodig.
L-connectie.
Wil je in je railsysteem een hoek van 90° graden naar links of rechts maken? Dan gebruik je een L-connectie. Let op: ook hier voegt een L-connectie 6,5 cm toe aan de lengte van jouw connectie!
Afhankelijk van de aardingslijn, kies je hier voor een binnen of buiten aarding.
Spots.
Bevestig een aantal spots aan je railverlichting op de plekken die jij voorzien hebt. Kies daarbij uit spots met ingebouwde ledlamp of spots met GU10 fitting.
Let op: de Gu10 fitting is hier niet standaard inbegrepen. Je bepaalt dus zelf de gewenste helderheid, met of zonder dimfunctie.
Adapters.
Toch liever een pendellamp aan je railverlichting? Ook dat is mogelijk. Hiervoor gebruik je een adapter die op de rail wordt geklikt.
Onze favoriete pendellampen.
Aan bovenstaande adapters bevestig je dan de pendel die het best bij jouw interieur en woonstijl past. Het handige aan railverlichting is dat je je systeem later nog altijd kunt aanpassen of uitbreiden met meerdere spots of pendels.
Tips & tricks voor een vlotte installatie.
We krijgen heel wat vragen over railverlichting en de plaatsing ervan. Met een goed doordacht plan vermijd je veelvoorkomende problemen en doorloop je het hele proces alvast veel vlotter!
- Waar wil je licht in de ruimte?
Bepaal de locatie van de rail en houd rekening met externe factoren. Als je bijvoorbeeld de wanden wil belichten, dan plaats je de rail best niet te dicht tegen deze wand.
- Heb je andere, toekomstige plannen met de ruimte?
Krijgt de ruimte nog een andere bestemming of ben je van plan om nog een extra studeer- of werkplek te creëren? Ook deze plannen moeten op voorhand bedacht worden.
- Bepaal de plaats van het railsysteem.
De rails moeten uiteraard van stroom voorzien kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat er een stroompunt aanwezig is op de plaats waar je het railsysteem wil installeren.
- Zijn alle benodigde materialen in handbereik?
Leg alle rails, losse stukken en gereedschappen voor je uit op de grond. Zo kan je makkelijk controleren of alle juiste onderdelen aanwezig zijn.
De 1-fase rails kunnen veilig bevestigd worden d.m.v. schroefgaten, maar vergeet zeker niet eerst de stroom uit te schakelen vooraleer je het systeem effectief gaat plaatsen! Handig om te weten: onze railverlichting werkt op 220/230V, waardoor geen transfo vereist is.
Hulp nodig?
Woontips & tricks.
Bekijk alle tipsStel je droomtafel zelf samen
Heb je een tafel in gedachten die niet aansluit bij de standaardopties? Stel jouw droomtafel dan zelf samen!
Waarom kies ik voor een keramische tafel?
De nummer één in onsterfelijk materiaal voor eet- en salontafels? Keramiek! Ontdek hier waarom.
Op zoek naar een budgetvriendelijk interieur?
Met Gero.Basics creëer je een trendy en betaalbaar interieur voor elke ruimte.