< Terug naar blog overzicht

Zo maak je een verlichtingsplan

Hoe zorg je voor sfeervolle, functionele verlichting? Dat is een belangrijke vraag, want zoals je weet heeft de verlichting een grote invloed op de uitstraling en het gebruiksgemak van een kamer. Daarom raden wij aan om eerst een verlichtingsplan te maken. Zo weet je perfect waar een bepaalde lamp moet komen.

Hieronder vind je stap-voor-stap instructies om zelf een lichtplan op te stellen.

1. Teken een plattegrond

Elk verlichtingsplan begint met een plattegrond. Je kan hiervoor een kopie maken van je bouwplannen, of simpelweg met pen en papier aan de slag gaan. Daarnaast zijn er ook 3D tekenprogramma’s online beschikbaar.

Als je zelf een plan tekent, probeer dit dan op schaal te doen (ruitjespapier is ideaal). Vergeet ook de ramen, deuren en meubelen niet. Daarnaast moet je bepaalde accessoires die in de spotlight mogen staan, zoals een schilderij, aanduiden.

2. Functies toewijzen

In de tweede stap gaan we functies toewijzen. Neem de plattegrond en schrijf de functie van elke kamer of meubel op het plan. Bij een salon is dit bijvoorbeeld televisie kijken, bij een bureau studeren en bij de eetkamertafel eten. Een plek kan meerdere functies hebben.

3. Lichtcirkels

Van zodra je weet op welke manier je een kamer gaat gebruiken (via voorgaande stap), kan je lichtcirkels toevoegen. Deze lichtcirkels duiden aan waar je licht nodig hebt. Het gaat dus niet over de positie van een lamp, maar om de plek die verlicht moet worden.

4. Lichtbron bepalen

Ondertussen hebben we een plan met allerlei lichtcirkels. Tijdens stap 4 bepalen we op welke manier deze plaatsen verlicht zullen worden. We gaan dus de lichtbron kiezen.

Meestal heb je verschillende opties. Stel dat je een eettafel wil verlichten. In de eerste plaats denk je waarschijnlijk aan een hanglamp boven de tafel. Maar er zijn ook andere manieren, zoals in- en opbouwspots, een booglamp of een wandlamp met een lange arm.

Kies voor elk soort lichtbron een symbool en voeg deze toe aan het verlichtingsplan. Spots kan je bijvoorbeeld aanduiden met een cirkel, staanlampen met een vierkant, hanglampen met een driehoekje, enz.  

Denk ook na over de positionering van lichtschakelaars. Voor staanlampen en tafellampen moet er ook een stopcontact in de buurt zijn.

5. Armaturen kiezen

De laatste stap in het ontwerp van een verlichtingsplan is de leukste. Nu is het namelijk tijd om de armaturen te kiezen. De lampen in voorgaande lijstje vormen je shoppinglijstje. Je weet dus exact hoeveel hanglampen, wandlampen, spots, staanlampen … je nodig hebt.

De keuze van het soort armatuur hang natuurlijk af van je persoonlijke smaak. In een landelijk interieur kies je voor landelijke verlichting, bij een minimalistische aankleding ga je waarschijnlijk voor strakke armaturen. Bezoek onze verlichtingsafdeling en ontdek de vele mogelijkheden!


Geplaatst op vrijdag 05 juni 2015