< Terug naar blog overzicht

Waarom verlichting belangrijker is dan je denkt

We staan er niet vaak bij stil, maar de verlichting is een van de belangrijkste elementen in een woning. Het kan een interieur maken of kraken. Verlichting is immers niet louter functioneel maar ook esthetisch belangrijk – ze bepaalt in grote mate de sfeer. Om de juiste verlichting voor jouw woning te kiezen, hebben we een aantal handige tips verzameld.

Warm of koud?

Het begrip ‘wit licht’ is ruimer dan je denkt. Enerzijds zijn er lampen met een hoge kleurtemperatuur die een koud wit licht uitstralen. Lampen met een lagere kleurtemperatuur zorgen voor een warme gloed.

Welk soort licht je nu moet kiezen hangt af van de ruimte. In een woonkamer waar je ’s avonds TV kijkt, kies je best voor warme verlichting. Zo creëer je een gezellige sfeer. Maar in een kantoor – waar concentratie belangrijk is – is koel wit licht beter op zijn plaats. Houd dus rekening met de kleurtemperatuur bij de keuze van je verlichting.

Vermijd gekleurde verlichting

Gekleurde verlichting zien we vaak terug in chique bars of wellness centra. Hoewel dit erg stijlvol kan zijn, is gekleurde verlichting in de meeste woningen niet aan te raden. De kleur van het licht heeft namelijk invloed op de kleur van je interieur.

Stel dat er een prachtige fauteuil met een bordeauxkleurige stof in je woonkamer staat. Wanneer we hier groene verlichting gebruiken, krijgt deze fauteuil een onaangename bruine kleur. Van de oorspronkelijke tint blijft er dus niet veel over. Dit geldt ook voor andere kleuren. Je kiest dus best voor wit licht (warm of koud) in huis.

Leg accenten

Algemene verlichting, die bedoeld is om de volledige kamer te verlichten, is essentieel. Daarnaast is het de moeite waard om ook accentverlichting te plaatsen. Deze gerichte verlichting wordt gebruikt om bijvoorbeeld een schilderij of kastje in de verf te zetten. Zo kan je op een stijlvolle manier de aandacht trekken.

Kies de juiste armaturen

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat de grootte, vorm en kleur van je armaturen erg belangrijk is. Deze keuze hangt in grote mate af van je persoonlijke smaak. Nochtans is dit ook verbonden aan je interieur. Bepaalde lampen komen bijvoorbeeld beter tot hun recht in een landelijk interieur, terwijl andere modellen eerder in een modern kader passen.

Ook de vorm en grootte spelen een rol. Een rechthoekige lamp boven een ronde tafel is niet altijd een goed idee. En een hanglamp met een extra grote lampenkap kan de ruimte onnodig verkleinen.

Denk aan het milieu

Wanneer je nieuwe lampen koopt, kies je best voor LED-verlichting. Dit soort verlichting heeft namelijk een heleboel voordelen. In de eerste plaats is LED erg energiezuinig. Met deze lampen kan je dus op je energiefactuur besparen. Daarnaast heeft LED een bijzonder lange levensduur, tot wel 50.000 branduren. Er zijn dus redenen genoeg om voor LED te kiezen.

Op zoek naar verlichting?

Voor de mooiste lampen moet je bij Gero Wonen zijn. In onze verlichtingsafdeling is er voor elk wat wils, van hanglampen tot staanlampen. Breng een bezoekje aan onze winkel en sta versteld van de ruime keuze. 


Geplaatst op vrijdag 26 september 2014