< Terug naar blog overzicht

Tips voor een kindvriendelijke inrichting

Wil je jouw woning helemaal kindvriendelijk maken? Dan ben je aan het juiste adres. In dit artikel vind je niet alleen leuke decoratie-ideeën, maar ook enkele handige tips om de veiligheid in huis te garanderen.

Veiligheid in huis

Hoe leuk kinderen ook zijn, ze vragen heel wat aandacht. Dat geld niet alleen voor de opvoeding, maar ook voor hun veiligheid. Kleine kinderen hebben namelijk een grote verkenningsdrang, en dat kan al eens voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom geven we tips om ongelukken te vermijden:

  • Kinderen zijn erg nieuwsgierig. Gesloten kasten (eventueel met een slotje) zijn veiliger dan open kasten, waar een heleboel spullen binnen handbereik liggen.
  • Plaats een hekje boven en onderaan de trap.
  • Deze hekjes kunnen tevens gebruikt worden om bepaalde kamers af te schermen, bijvoorbeeld de keuken.
  • Plaats een kinderbeveiliging op stopcontacten.
  • Gevaarlijke producten (medicijnen, schoonmaakmiddelen, enz.) worden best op een extra veilige plek opgeborgen.
  • Pas op met onstabiele meubelen en elektronica. Kinderen kunnen bijvoorbeeld aan het snoer van een televisie trekken, waardoor deze omvalt.
  • Scherpe hoeken van (salon)tafels kan je afdekken met hoekbescherming.
  • Bepaalde kamerplanten zijn giftig voor kinderen, en worden dus best verwijderd.
  • Hoewel rookmelders verplicht zijn in een woning, is de komst van een baby een extra stimulans om deze brandbeveiliging te plaatsen.
  • Zorg (zeker bij kleine kinderen) steeds voor toezicht.

Kinderkamer meubelen

Bij een kindervriendelijk interieur denken we meteen aan speelse vormen en kleuren. Een kinderkamer met saaie meubelen is dus niet op zijn plaats.

Daar hebben we iets op gevonden. In onze toonzaal vind je allerlei kinderkamers van Bopita en Lifetime. Kinderen zullen op slag verliefd worden op deze hippe bedden, hoogslapers, stapelbedden, kasten en bureaus. Er zijn zelfs bedden in de vorm van een boomhut of prinsessen-tent – ideaal om in te spelen.

Hippe aankleding

Wil je jouw interieur echt kindvriendelijk maken? Zorg dan voor speelse decoratiestukken. Hang bijvoorbeeld zelfgemaakte kunstwerken op en maak van een stukje muur een levensgroot krijtbord met bordverf. Ook kleurrijke vloerkleden, dekbedovertrekken, opbergdozen en kussens mogen niet ontbreken.

Opbergruimte voor speelgoed

De meeste kinderen hebben bergen speelgoed. Daarom geven we deze tip mee: zorg voor voldoende opbergruimte. Er is niet zo iets als te veel opbergruimte, zeker niet met kinderen Er zijn trouwens verschillende manieren om speelgoed op te bergen: kasten, manden, opbergdozen, wandplanken, ladeblokken, enz. Aan keuze geen gebrek!

Verf en behangpapier

Een kinderkamer verdient vrolijke kleuren. Probeer toch om slechts één hoofdkleur te kiezen, anders wordt het geheel wat te druk. Voor een extra speelse toets kan je kiezen voor behangpapier met leuke patronen. Ook muurstickers zijn erg tof in een kinderkamer.


Geplaatst op vrijdag 22 mei 2015