< Terug naar blog overzicht

Orde in je kast

Voor velen geldt de regel: orde in je huis = orde in je hoofd. Voor mij is dit alleszins het geval. Kleiner wonen, is een trend die al langer aan het opkomen is. Tegelijk hebben we meer en meer kledij in onze kasten hangen, hoe lossen we dat nu op? Slim opbergen start met het optimaal omspringen met de schaarse opbergruimte die je hebt.

Tot drie keer per jaar neem ik mijn kleerkasten grondig onder handen. Geen kledingstuk of accessoire is dan nog veilig. Ik geef je raad over hoe jij een netjes ingedeelde en opgeruimde kast kan bekomen.

Enkele tips om eraan te beginnen! 

1. Voorzie voldoende tijd

Net gestart met opruimen? Niets is zo frustrerend dan te weten dat je over een uur nog ergens verwacht wordt. Plan dit daarom in op een luie dag, wanneer je in comfy kleding – die je uit je rommelige kast haalt – kan blijven rondlopen.2. Ga kast per kast te werk

Je wilt tenslotte toch vermijden dat er kindertopjes in jouw kast terecht komen, of erger nog, dat je man jouw blouse zou aantrekken. De beste manier is om kast per kast aan te pakken. Heb je kasten in je hal, bureau, badkamer, woonkamer, slaapkamer, … Wees oftewel moedig en pak alles in 1 dag aan. Oftewel spreid je dit per kamer, dat mag ook. Of laat heel de familie meehelpen, dan gaat alles nog sneller.Ik focus me vandaag op mijn kleding- en accessoirekasten. Deze zijn trouwens allemaal ingebouwd, ze werden op maat van mijn dressing en hal gemaakt. Het voordeel is dat ik super veel plaats bespaar en alles netjes opgeborgen is, ook waar er schuine wanden zijn.

3. Wat mag weg?

Wees kritisch over al je kledij. Selecteer wat er weg mag. De volgende opruimtip leerde ik van een vriendin en hij wérkt!

Wanneer krijg je het over je hart om een kleedje weg te gooien? Of een broek die eigenlijk toch niet zo goed zit?
Snel? Dan zal je geen problemen hebben met mijn volgende tip. Niet snel? Bijt door! Leg jezelf een termijn op waarin je een kledingstuk gedragen moet hebben. Voor- en najaarskleding reken je apart. Dit doe je dus twee keer per jaar. Ik leg mezelf 3 maanden op.

Normaal hang ik alle kapstokken met de bolle kant van de haak naar me toe. Dat vind ik ordelijker. Nu doe ik dat niet. Je zal zien waarom. Ik hang de holle kant van de kapstok naar me toe. Gelukkig draait het ijzertje van de meeste kapstokken gewoon mee.
Heb ik een kledingstuk gedragen, dan mag de bolle kant van het haakje wel naar voren hangen. Kledingstukken die dan na 3 maanden nog steeds met de holle kant naar voren hangen - en dus niet gedragen werden - moeten weg!Het enige nadeel is dat niet alle kapstokken in dezelfde richting hangen. Dat oogt ietsje slordiger, maar het grote voordeel is dat je nu wél weet welke kledij je best weg doet.

De stuks die nog goed zijn, schenk je weg aan de kringwinkel of geef je mee voor een kledinginzamelactie.
Wil je er nog iets aan verdienen? Verkoop die kledij dan via tweedehandsshops, zoals tweedehands.be, letgo.be, …
Een keer per jaar organiseren mijn vriendinnen en ik een kleding-swap-avond. Goede stuks die ik niet draag, ruil ik dan voor andere exemplaren. Lekker goedkoop en ik ben eindelijk van mijn holle kapstokken af!4. Hang alles volgens een bepaalde logica

Is het zomer? Dan hang je die kleding waar je het beste aan kan. Schuift de kast naar links open, dan hang je deze stuks uiterst rechts. Hetzelfde geldt voor ligplanken. De planken op ooghoogte gebruik je het vaakst.

Het slimste is om per seizoen je kledij te wisselen. Heb je meer dan 1 kast? Gelukzak, dan heb je geen probleem. Maar 1 kast? Dan doe je om het halfjaar een switch. Het kan erger, toch?Een andere manier is om alles van kort naar lang te hangen. Per seizoen, als dat kan. Per kleur kan ook. Of per stof, per model, ... The choice is totally yours! Ken je de tip van het lipje van een blikje frisdrank al? Hiermee kan je heel wat plaats besparen. Eén gaatje hang je rond de kapstok, door het andere gaatje hang je een tweede kapstok. Twee kledingstuks kunnen zo eenvoudig onder elkaar gehangen worden. Zo nemen ze slechts de plaats van één kapstok in.

5. Voorzie een aparte schoenenkast

Snel last van zweetvoeten of niet? Sowieso is het niet zo fris om schoenen in dezelfde kast bij kleding te plaatsen. Je kan wel een aparte plaats voor je schoenen voorzien als je een ruime dressing hebt. Anders voorzie je best een goed verluchtende schoenenkast.6. Maak plaats voor pronkstukken

Iedereen heeft wel een paar eyecatchers, waar hij of zij fier op is. Toon ze dan ook, aan jezelf. Voor mij zijn dat juwelen en enkele parfumflesjes. Voor mijn vriend enkele designer hemden, zijn horloge en een retro fotocamera. Deze accessoires plaats ik het liefst in een aan de bovenkant met glas afgewerkte lade. Die is dus doorzichtbaar.7. Past alles nog?

Heb je een jojo-figuur? Dan kan het zijn dat een kledingstuk, waar eigenlijk niets mis mee is, over een jaar opnieuw zal passen. Doe deze kleding in dozen en plaats deze op zolder, in de kelder, … Of leg ze in een opbergzak en schuif deze onder je bed. Het is niet nodig om deze niet passende kledij kostbare plaats in je maatkast te laten innemen. Afgevallen of bijgekomen? Hoog tijd om enkele stuks te wisselen.Ben je benieuwd naar enkele realisaties van maatwerkkasten bij klanten thuis? In deze blogpost toon ik je nog meer inspiratie. 

Wil je ook een inbouwkast? Nu hebben we een speciale actie! Van 15 oktober t.e.m. 15 november krijg je 15% korting op de maatkasten van NotebornKom zeker eens langs. Onze woonadviseurs geven je advies, ook op maat. Als dat geen toeval is.

                                                                                                                     

Veel opruimplezier!
Groetjes,


Geplaatst op woensdag 06 september 2017