< Terug naar blog overzicht

Interieurtip: combineer kleuren met Kuler

Kleuren zijn belangrijker dan je denkt. Ze maken of kraken je interieur. Een woonkamer of eetkamer met kleuren die niet bij elkaar passen, zal niet echt gezellig zijn. Een goed kleurenpallet is dus een must. Gelukkig is er een handige tool om in een handomdraai complementaire tinten te vinden; Kuler.

Design met Kuler

Kuler werd ontwikkeld door Adobe, het bedrijf dat wereldwijd bekend is door Acrobat Reader en Photoshop. Het wordt voornamelijk gebruikt door grafische ontwerpers. Zo kunnen deze designers snel en eenvoudig een kleurenprofiel voor websites, folders en banners samenstellen. Maar uiteraard kan het ook voor de inrichting van je interieur gebruikt worden.

Het grote voordeel van Kuler is dat het een webapplicatie is. Deze software kan via je internetbrowser gebruikt worden. Je hoeft dus geen extra programma’s te installeren.

Op zoek naar inspiratie?

Ben je op zoek naar passende kleuren voor je woonkamer, slaapkamer of bureau? Neem dan een kijkje naar de meest populaire combinaties op Kuler. Op deze pagina vind je de beste creaties van alle gebruikers. Als je naar beneden scrollt, worden er automatisch nieuwe combinaties geladen.

kuler popular

Ook erg handig is de zoekoptie (het grijze balkje met het vergrootglas). Hier kan je naar bepaalde kleuren of thema’s zoeken. Je gebruikt best Engelse termen, zoals ‘blue’ of ‘living room’.

zoeken op kuler

Heb je een leuk kleurenprofiel gevonden? Klik dan op de knop ‘Bewerken’ om de samenstelling te bekijken. En als je jezelf registreert, kan je profielen toevoegen aan je favorieten. Dit is erg handig om kleurenpaletten voor later op te slaan.

kleurencombinaties maken met kuler

Kleuren omzetten

Je hebt misschien al gemerkt dat alle kleuren weergegeven worden in twee kleurcodes; RGB en HEX. Deze kleurcodes worden door beeldschermen gebruikt. Ze zijn dus niet ideaal voor bijvoorbeeld verfkleuren.

Gelukkig zijn er verschillende websites die RGB en HEX codes kunnen omzetten naar Pantone of RAL kleuren. RGB.to is zo’n website. Op deze manier heb je direct de juiste kleur voor je interieur.

Maak zelf een kleurenpallet

Tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Kuler laat je ook toe om zelf een kleurencombinatie te maken. Op de pagina ‘maken’ vind je een kleurenwiel met verschillende armen. Deze armen zijn met een kleurenregel met elkaar verbonden (probeer ze maar eens te bewegen). Door een andere kleurenregel te selecteren (bijvoorbeeld complementair of analoog) krijg je andere combinaties.

zelf kleurenpalet maken

Onderaan vind je de samenstelling van de kleur en de bijpassende RGB en HEX code. Zoals je weet kunnen deze codes omgezet worden naar een Pantone of RAL tint.

Leuke foto gevonden?

Misschien wel de leukste functie van Kuler is de foto-upload (via het foto-icoontje rechts van het kleurwiel). Je kan een interieurfoto via de website uploaden, waarna Kuler de gebruikte kleuren analyseert. Dat is erg handig als je de kleur van een bepaald kastje of kussen wil weten. 


Geplaatst op dinsdag 26 augustus 2014