< Terug naar blog overzicht

Hoe kan je verschillende interieurstijlen mixen?

De ene houdt van warm landelijk, de andere van strak modern. Als het op interieurstijlen aankomt heeft iedereen een eigen smaak. Dit kan soms voor ‘problemen’ zorgen, bijvoorbeeld wanneer je partner een andere stijl verkiest. Maak je geen zorgen, want met een aantal handige tips kan je op een stijlvolle manier verschillende interieurstijlen mixen en een mooi eclectisch geheel ontwerpen. 

 

Complementaire kleuren

Wanneer je verschillende interieurstijlen gaat combineren, krijg je al gauw een kakofonie van kleuren. Het geheel kan er dan chaotisch en niet gezellig uitzien. Daarom raden we aan om voor complementaire kleuren te kiezen. Zo blijft alles mooi in balans en eist er geen bepaalde interieurstijl alle aandacht op.

Patronen en materialen

Ook via texturen kan je diverse stijlen aan elkaar linken. Een moderne lederen sofa kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met een klassieke fauteuil met lederen bekleding. Of laat het patroon van de kussens terugkomen in het tapijt. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Groeperen

Nog een goede manier om verschillende interieurstijlen te mixen is door meubelen en decoratiestukken te groeperen. Combineer bijvoorbeeld een modern bedkader met twee vintage nachtkastjes. Of plaats twee oude kandelaars op de uiteinden van een strakke dressoir. Door te groeperen blijft er toch nog enige continuïteit in de ruimte.

Verspreiden

In de vorige tip spraken we over het groeperen van dezelfde stijlen. Maar dit wil niet zeggen dat je alles in een hoekje van de kamer moet stoppen. De positionering is immers ook belangrijk. Daarom is het best om alle stijlen mooi te verspreiden over het interieur. Zoals eerder al gezegd werd, zorgen complementaire kleuren ervoor dat alles toch één geheel blijft.

Hou het overzichtelijk

Interieurstijlen combineren is niet eenvoudig. Hou het daarom bij twee verschillende soorten. Drie of meer stijlen mixen is enorm moeilijk en in de meeste gevallen zal je woonkamer er als een garageverkoop uitzien. Less is more is hier de boodschap.

Experimenteer

De beste raad die we kunnen geven is: experimenteer! Speel met composities, kleuren, texturen en formaten. Voel je dat er iets fout zit? Verwijder dan een aantal decoratiestukken of doe een groot meubelstuk verdwijnen door er een wit laken over te hangen. Op deze manier kan je ‘fouten’ opsporen en corrigeren.


Geplaatst op dinsdag 23 december 2014