< Terug naar blog overzicht

Een zolderkamer inrichten als slaapkamer: onze tips

In de meeste woningen wordt een zolder louter aanzien als opbergruimte. Het is echter de ideale plek voor een slaapkamer – zeker wanneer je weet dat woningen steeds kleiner worden en we de beschikbare oppervlakte beter moeten benutten. Met onze tips tover je jouw zolderkamer om in een stijlvolle slaapkamer voor jong of oud.

Tip 1: zorg voor de afwerking

Een onafgewerkte zolder als slaapkamer inrichten is geen goed idee. Zorg er daarom voor dat de wanden en vloeren netjes afgewerkt zijn. Op de vloer kan je bijvoorbeeld laminaat of vinyl plaatsen, terwijl plaatmateriaal (zoals Gyproc) perfect geschikt is om de schuine kant mee af te werken.

Het is tevens aangeraden om de zolder te isoleren, zeker wanneer je deze als slaapkamer gebruikt. Anders zal de temperatuur tijdens koude winters al snel onder de nul duiken. Als je aan een drukke snelweg woont, is het ook interessant om akoestische isolatie te voorzien. Zo heb je geen last van omgevingsgeluiden op je zolderslaapkamer.

Denkt tenslotte ook aan extra voorzieningen, zoals stopcontacten, internetaansluitingen en lichtschakelaars.

Tip 2: houd het licht

Zolderkamers kunnen door de schuine wanden al snel benauwd aanvoelen, zeker wanneer er weinig natuurlijk licht is.  Het is dus het overwegen waard om – indien nodig – een extra dakraam te plaatsen.

Daarnaast raden wij aan om lichte kleuren te gebruiken voor wanden en plafonds, zoals wit of beige. Op deze manier zal je slaapkamer op zolder veel ruimer ogen.

Tip 3: zorg voor bergruimte

Zolders staan synoniem met opbergruimte. Maar wat als je de zolderkamer inricht als slaapkamer? Is er dan geen plaatsgebrek?

Als je zolder echt propvol spullen staat, zal je inderdaad een paar stukken moeten wegwerpen (of naar de Kringwinkel brengen). Maar aan de andere kant zijn er verschillende opbergmogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld kasten in de schuine kant van het dak inwerken, en een grote zolder kan je opdelen door een kleerkast als scheidingsmuur te gebruiken. Ook onder het bed kan je nog een heleboel spullen kwijt.

Tip 4: voldoende verlichting

Je slaapkamer op zolder wordt nog gezelliger met de juiste verlichting. We maken een onderscheid tussen twee soorten: functionele verlichting en sfeerverlichting.

Functionele verlichting is – zoals het woord zegt – louter functioneel. Dit kunnen bijvoorbeeld spots in het plafond zijn, die je gebruikt tijdens het kiezen van jouw outfit. Daarnaast is sfeerverlichting belangrijk. Kies voor nachtlampjes met een warme lichtkleur, of zorg voor stijlvolle indirecte verlichting. Dit maakt de zolderkamer extra gezellig.

Tip 5: de aankleding van de slaapkamer op zolder

Door het gebruik van lichte kleuren (zie tip 2) kan een slaapkamer op zolder kil aanvoelen. Gelukkig kunnen we dit probleem oplossen met decoratie en accessoires. Plaats bijvoorbeeld een hoogpolig tapijt op de vloer en zet er een stoffen fauteuil op. Plaids, kaarsen, fotokaders aan de muur en vazen met bloemen zorgen voor de finishing touch. Op deze zolderslaapkamer zal je slapen als een roos!

Tip 6: toegang

Last but not least: zorg dat de zolder vlot bereikbaar is. Je kan jouw zolderkamer in een prachtige slaapkamer omtoveren, maar wanneer ze niet toegankelijk is, heb je een groot probleem. Daarom is een vaste trap onmisbaar. Voor mensen met beperkte ruimte bestaan er tevens plaatsbesparende draaitrappen. 


Geplaatst op donderdag 15 oktober 2015