< Terug naar blog overzicht

Een zetel kopen: waar je op moet letten

Wat is er beter dan thuiskomen na een stresserende werkdag en lekker in de zetel ploffen om een goed boek te lezen of TV te kijken? De zetel is niet voor niets het belangrijkste meubel in de woonkamer. Is de jouwe aan vervanging toe? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Lees onderstaande tips als je een zetel gaat kopen, en je vindt meteen het perfecte exemplaar!

De grootte en indeling

Voordat je een nieuwe zetel koopt, raden wij aan om eerst de beschikbare ruimte op te meten. Zo weet je meteen de maximumgrootte. Koop jouw zetel ook niet te klein, want dan ‘verdwijnt’ hij in de ruimte.

Qua grootte en indeling zijn er eindeloos veel mogelijkheden. De meeste zetels zijn namelijk verkrijgbaar in diverse afmetingen. Naast de klassieke rechte modellen (tweezit of driezit), zijn zetels met een longchair of ottoman tegenwoordig erg populair. Zelfs U-vormige opstellingen zijn mogelijk.

Dankzij onze meubels op maat kies je helemaal zelf de afmetingen van jouw zetel. Je bent dus 100% zeker dat hij in je woonkamer past.

Stof of leder

De tweede knoop die moet doorgehakt worden, is de materiaalkeuze. Ga je voor een stoffen zetel, eentje met imitatieleder of een lederen variant?

Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Stof is bijvoorbeeld lekker warm en zorgt voor een knusse uitstraling, terwijl een lederen zetel er erg luxueus uitziet. De materiaalkeuze hangt vooral af van je persoonlijke smaak. Maar vergeet niet om ook het onderhoudsgemak in rekening te brengen.

Kleur

Stof en leder komt in verschillende kleuren en texturen. In sommige gevallen kan je zelfs kiezen uit tientallen soorten. Dat is dus een hele opgave … De meeste mensen houden het veilig en kopen een zetel in een klassieke kleur, zoals zwart of grijs. Nochtans kan een opvallende tint, zoals rood, blauw of groen, erg mooi zijn. Zo maak je van jouw zetel een echte blikvanger. Natuurlijk houd je de rest van de kamer best vrij sober, anders wordt het een kakafonie van kleuren.

Zithoogte en diepte

Wat vaak over het hoofd gezien wordt, is de zithoogte- en diepte. De zithoogte is de afstand van de vloer tot de bovenkant van het kussen, de zitdiepte is de afstand van de voorkant tot de rugsteun.

De zitdiepte is belangrijk voor mensen met lange benen, omdat ze graag meer plaats hebben. Daarnaast is de zithoogte een aandachtspunt voor mensen die slecht te been zijn. Een te lage zetel maakt het moeilijker om weer recht te staan.

De zithoogte- en diepte hangen vaak samen met de stijl van de zetel. Moderne zetels zijn vaak lager, terwijl klassieke modellen eerder aan de hoge kant zijn.

Relaxfunctie

Tegenwoordig zijn heel wat zetels (optioneel) uitgerust met een relaxfunctie. Meestal gebeurt de bediening elektronisch, maar deze kan ook handmatig zijn. Daarnaast zijn er modellen met een uitschuifbaar zitvlak, voor extra plaats. Bij de aankoop van een zetel kan het dus interessant zijn om voor zo’n relaxfunctie of uitschuifbare zitting te kiezen.

Vulling

Hou je van een super zachte vulling waar je helemaal in wegzakt? Of wil je een zetel kopen met extra stevige zitplaatsen? Ook hier zijn de meningen verdeeld in twee kampen. De beste manier om het zitcomfort te bepalen is door een bezoek te brengen aan onze toonzaal. Zo kan je zelf de verschillende modellen testen en de meest comfortabele zetel selecteren.  


Geplaatst op woensdag 17 juni 2015