< Terug naar blog overzicht

Een nieuwe matras kopen? Hier moet je op letten.

Een goede nachtrust is van goudwaarde. Langdurig slaaptekort kan namelijk voor fysieke en mentale problemen zorgen. Daarom is een comfortabele matras zo belangrijk. Voordat je een nieuwe matras koopt, hou je dus best rekening met een aantal punten.

De hardheid

Een van de belangrijkste keuzes bij de aankoop van een nieuwe matras is de hardheid. De perfecte hardheid verschilt van persoon tot persoon. Het is dus best om even langs te komen en de verschillende matrassen uit te testen. Onze medewerkers helpen je graag bij de keuze van de juiste hardheid.

Heb je last van een pijnlijk bekken of schouders? Dan kan een te harde matras de oorzaak zijn. Je bekken en schouders dragen dan het grootste deel van je gewicht, waardoor ze overbelast worden.

Bij een te zachte matras gaat het zwaarste deel van je lichaam – de buik en het bekken – te diep wegzakken. Hierdoor krijgt je rug onvoldoende rust. In dit geval koop je best een hardere matras.

Het materiaal

Voor matrassen worden verschillende materialen gebruikt. Elke materiaal heeft een aantal plus- en minpunten. Een overzichtje;

Polyether: heel wat mensen kopen een polyether matras omdat het vrij goedkoop is. Het nadeel van dit materiaal is dat het zich minder goed aan je lichaam aanpast. Ook de ventilatie kan beter.

Koudschuim: koudschuim wordt gemaakt van polyurethaan. Dankzij de open celstructuur heeft deze matras een goede ventilatie. Ze is dus perfect voor slapers die het snel te warm hebben.

Latex: bij een latex matras wordt rubber met een of meerdere materialen gecombineerd. Dit rubber is weinig poreus, waardoor de matras niet zo goed ventileert. Deze matrassen hebben wel een goede vormvastheid.

Memory foam: memory foam of traagschuim is een materiaal dat zich erg goed naar het lichaam vormt. Hierdoor wordt het gewicht beter verdeeld.

Pocketvering: tenslotte is er nog de pocketvering matras, die bestaat uit verschillende zakjes met veren. Des te meer veren, dus te beter je lichaamsgewicht ondersteund wordt.

De ideale afmetingen

Heb je de perfecte matras gevonden? Dan is het nu tijd om de afmetingen te bepalen. Een doorsnee tweepersoonsmatras heeft een breedte van 160 cm. Daarnaast zijn er ook bredere modellen (180 cm, 200 cm…) beschikbaar. Deze zijn ideaal voor slapers die graag wat meer ruimte hebben.

Voor de lengte van je nieuwe matras kan je volgende maatstap gebruiken: jouw persoonlijke lengte + 15 cm. Ben je 1m80 groot? Dan is een matras van 200 cm groot genoeg. Mannen of vrouwen die groter zijn dan 1m90 kunnen best een grotere matras kopen.

Nieuwe matras gekocht? Ook niet vergeten om …

… geregeld de matras om te draaien. Sommige matrassen hebben immers een winter- en zomerzijde – koel in de zomer en lekker warm in de winter.

… op tijd je matras te vervangen. Na een tiental jaren zal het draagvermogen niet meer optimaal zijn.

… ook een bijpassend hoofdkussen te kopen. Een ergonomisch hoofdkussen helpt je een goede slaaphouding te vinden. Zo ben je zeker van een goede nachtrust!


Geplaatst op donderdag 04 september 2014