< Terug naar blog overzicht

Een moodboard maken doe je zo

Een goed begin is het halve werk. Een doordachte voorbereiding is essentieel om een project vlot te laten verlopen. Dat geldt ook bij de inrichting van een interieur. Daarom maken heel wat mensen op voorhand een moodboard. Zo krijg je al een sneak peek van het resultaat, zonder je interieur helemaal overhoop te halen. Hieronder vind je alvast enkele tips om zelf een moodboard samen te stellen.

Op zoek naar inspiratie

Voor een moodboard heb je uiteraard inspiratie nodig. En waar kan je die beter halen dan in magazines? Neem bijvoorbeeld een kijkje in onze catalogus en laat je inspireren door de grote keuzen aan modellen en stijlen. Je vindt er niet alleen individuele meubelen maar ook foto’s van woonkamers, eetkamers, slaapkamers en eetkamers.

Naast onze catalogus zijn er nog vele andere interieurmagazines die van pas komen. Breng maar eens een bezoekje aan je lokale krantenwinkel: het aanbod is verrassend groot.

Maar je kan ook zelf foto’s maken. Heb je een mooi kleurenschema gespot in een trendy bar? Neem je fototoestel of smartphone en maak er een foto van. Deze kan je nadien afdrukken en op je moodboard plakken.

Een moodboard hoeft niet enkel foto’s en magazineknipsels te bevatten. Je kan ook met materialen werken. Hang bijvoorbeeld een stukje gordijnstof aan je moodboard en combineer dit met een reep behangpapier. Zelfs tekeningen en kleurenstaaltjes kunnen deel uit maken van jouw inspiratiebord.

Eén moodboard per kamer

We raden aan om één moodboard per kamer te maken. Zo kan je het interieur en je ideeën perfect afstemmen op de functie van elke ruimte. Een kinderkamer wordt immers helemaal anders ingericht dan een kantoor. Door je woning op te splitsen kan je dus gerichter te werk gaan.

Maar je kan nog een stapje verder gaan. Indien je twee verschillende stijlen hebt die moeilijk te combineren zijn, kan je meerdere moodboards maken. Vergelijk de varianten en haal de mooiste er uit.

Het centrale stuk

Het is best om een moodboard op te bouwen rond een centraal stuk – bijvoorbeeld je favoriete sofa of een kleurrijk tapijt. Dit centrale stuk vormt de basis voor de rest van je interieur. Alle kleuren en texturen moeten hierop immers afgestemd zijn.

Van zodra je een centraal stuk gekozen hebt, kan je beginnen aanvullen met complementaire meubelen en accessoires. Zorg ervoor dat ze qua kleur, stijl en vorm bij elkaar passen.

Laat alles even rusten

Een moodboard maken vraagt tijd. Het is zelfs een proces van meerdere dagen. Wanneer de eerste versie van je moodboard klaar is, laat je alles enkele dagen rusten. Zo kan je met ‘frisse ogen’ naar je ideeën kijken. Ben je nog steeds overtuigd van de combinaties? Dan zit je moodboard helemaal goed. Zoniet kan je nog aanpassingen doorvoeren totdat het helemaal op punt staat.  

Om later nog aanpassingen te doen is het een goed idee om voor een bord met magneten of punaises te kiezen. Zo kan je later makkelijk stukken verwijderen of verplaatsen. Indien je lijm gebruikt is dit niet zo vanzelfsprekend.

Ga digitaal

Natuurlijk is er niets zo leuk als met schaar en papier een moodboard samen te stellen. Maar tegenwoordig kan dit ook digitaal. Olioboard is bijvoorbeeld een handige tool om online moodboards te maken. Maar ook Pinterest is een populair alternatief.

De naam ‘Pinterest’ is een samenraapsel van ‘pin your interests’. Het is een website waar je foto’s van meubelen, interieurs, recepten, kleding, enz. kan verzamelen op boards. Zo kan je een board maken voor je woonkamer, met afbeeldingen van sofa’s, TV-kastjes, tapijten, poefs … Maar je kan evengoed een board samenstellen voor je slaapkamer, kookboek, garderobe en tuin. De mogelijkheden zijn eindeloos!


Geplaatst op maandag 29 december 2014