< Terug naar blog overzicht

Een eettafel kopen: 5 zaken om rekening mee te houden

Op het eerste zicht lijkt de aankoop van een nieuwe eettafel erg eenvoudig. Maar schijn bedriegt, want er zijn een heleboel zaken om rekening mee te houden, zoals de grootte, stijl, materialen, enz. Een overzichtje:

Past ze in de ruimte?

Een van de belangrijkste zaken om op te letten bij de aankoop van een nieuwe eettafel is de grootte. Een te grote tafel kopen maakt de doorgang onnodig moeilijk en een te klein model is ook niet mooi. Meet dus op voorhand de beschikbare ruimte. En vergeet niet om rekening te houden met de plaats die nodig is om rond de tafel te bewegen.

Past ze bij de andere meubelen?

Van zodra je de juiste afmetingen hebt, kan je een tafel gaan zoeken. Hier speelt uiteraard de interieurstijl een belangrijke rol. Een strakke, moderne eettafel in een landelijke eetkamer is bijvoorbeeld niet op haar plaats.

Het is belangrijk dat de nieuwe eettafel bij de rest van het interieur past. Dat geldt niet alleen voor de bijhorende stoelen, maar ook voor dressoirs, vitrinekasten en zelfs de decoratie. Indien je meteen een volledig nieuwe eetkamer koopt, kan je in de winkel enkele combinaties vergelijken. Zoniet kan je foto’s nemen en alles naast elkaar leggen.

Rond, rechthoekig of vierkant?

Eettafels komen in verschillende maten, maar er zijn ook diverse vormen om uit te kiezen. Er zijn bijvoorbeeld vierkante modellen die even breed als lang zijn. Daarnaast zijn er ook ronde eettafels, welke vaak in keukens worden gebruikt. Maar meestal kiest men voor rechthoekige eettafels, waarbij de stoelen aan 2 zijden worden geplaatst.

De vorm wordt in grote mate bepaald door je persoonlijke voorkeur. Maar soms kan de indeling van de ruimte je in een bepaalde richting duwen. In een kleine kamer is bijvoorbeeld een ronde eettafel met een centrale poot beter dan een rechthoekig model, omdat de ruimte zo groter lijkt.

Uitschuifbaar of niet?

Iets waar weinig kopers rekening mee houden is de flexibiliteit van een tafel. Heb je regelmatig feesten voor familie en vrienden? Dan kan een uitschuifbare eettafel van pas komen. Zo kan je snel extra zitplaats creëren zonder de volledige kamer in te palmen. Klassiek, eigentijds of modern, uitschuifbare eettafels zijn in elke interieurstijl te vinden.

Onderhoud?

Ga je een eettafel kopen? Vergeet dan niet om ook de materialen te vergelijken. Sommige tafelbladen zijn namelijk gevoeliger voor krassen en vlekken dan anderen. Meestal kiest men voor hout, maar er zijn ook eettafels in glas, kunststof en zelfs keramiek (zoals Xeramica van Joli). Laat je op voorhand informeren om miskopen te vermijden. Onze medewerkers geven je graag advies omtrent de verschillende mogelijkheden. 


Geplaatst op donderdag 15 januari 2015