< Terug naar blog overzicht

De woonkamer inrichten doe je zo

Ga je de woonkamer inrichten (of opnieuw decoreren) en kan je nog enkele tips gebruiken? Wij helpen je maar al te graag verder. Op deze pagina vind je een aantal zaken om mee rekening te houden bij de inrichting van een woonkamer.

De voorbereiding

Een woonkamer inrichten start met de keuze van een interieurstijl. Deze zal waarschijnlijk in lijn liggen met de overige kamers in huis. Maar uiteraard kan je verschillende interieurstijlen mixen.

In de volgende stap moet je een kleurenpalet kiezen. Denk eraan dat lichte kleuren een goede basis vormen voor muren en plafonds. Ze hebben namelijk een verruimend effect, waardoor je woonkamer groter lijkt. Daarnaast heb je nog een of meerdere accentkleuren nodig. Op deze manier voeg je wat contrast toe.

Vind je geen passend kleurenpalet voor de inrichting van de woonkamer? Dan kan je Kuler gebruiken.

De gekozen interieurstijl en kleuren gebruik je om een moodboard te maken. Via een moodboard kan je reeds verschillende kleuren en patronen testen. Hoe je hier best aan begint, lees je in dit artikel.

Meubelen voor je woonkamer kiezen

Meubelen kunnen de inrichting van een woonkamer maken of kraken. Daarom is het een goed idee om enkele indelingen op papier te testen. Teken een plattegrond van je woonkamer en probeer verschillende opstellingen uit.

Enkele vragen die je jezelf moet stellen:

 • Hoe groot wordt het salon? Ga je voor een 2+3 opstelling, een hoeksalon, een u-vormige zetel …?
 • Welk salontafeltje ga je kiezen?
 • Ga je de televisie op een TV-kastje zetten of aan de muur bevestigen?
 • Heb je extra kastruimte onder of rond de televisie nodig?
 • Komt er een bureau in de woonkamer?
 • Zijn er bepaalde architecturale elementen, zoals open haarden, trappen …, waarmee je rekening moet houden?

Daarna kan je naar een meubelwinkel stappen (zoals Gero Wonen) en de juiste meubelen uitkiezen. Misschien kan je ter plaatse nog wat inspiratie opdoen.

De juiste verlichting

Een woonkamer inrichten betekent ook verlichting kiezen. Woonkamerverlichting komt in alle soorten en maten. Je kan bijvoorbeeld een eenvoudige plafondlamp gebruiken, een staanlamp naast de zetel zetten of een tafellamp op het TV-kastje plaatsen.

Het is geen slecht idee om voor de inrichting van een woonkamer een lichtplan te maken. Zo weet je exact waar je licht nodig hebt, en welke lampen je best gebruikt. Vergeet niet dat sfeerverlichting belangrijk is. Daarom kies je in een woonkamer best voor lampen met een lage kleurtemperatuur.

Woonkamer aankleden met accessoires

Misschien wel het leukste deel van de inrichting van een woonkamer is de aankleding. Met accessoires en decoratiestukken geef je een persoonlijke toets aan de ruimte. Er is enorm veel keuze, zoals:

 • Kleurrijke kussens voor in het salon
 • Fotokaders met foto’s van familie en vrienden
 • Plaids om onder te liggen
 • Manden om magazines en kranten in op te bergen
 • Decoratieve schalen
 • Vazen met verse bloemen

Geplaatst op vrijdag 28 augustus 2015