< Terug naar blog overzicht

De ultieme lenteschoonmaak checklist

De lente is in zicht. Tijd om je interieur onder handen te nemen en eens grondig te poetsen. Wij maken alvast een handige checklist om je woning te laten stralen als nooit tevoren. Het resultaat zal oogverblindend zijn!

Grondig afstoffen en schoonmaken

Wat onderscheidt een lenteschoonmaak met een doordeweekse poetsbeurt? Tijdens een lenteschoonmaak ga je nog meer op details letten. Het is het ideale moment om plaatsen te poetsen die je anders (vrijwillig) vergeet. Enkele voorbeelden:

  • Deuren: deurklinken- en fronten kunnen heel wat vingervlekken verzamelen, en ook op de bovenkant kan een pak stof liggen.
  • Vloerplinten: vloeren worden regelmatig schoongemaakt, maar plinten worden dikwijls vergeten. Dit minuscule randje kan na verloop van tijd erg vuil worden.
  • Kasten: Hoewel de bovenkant van een hoge kast meestal onzichtbaar is, verdient ze tijdens de lenteschoonmaak een grondige poetsbeurt.
  • Verlichting: tafellampen, hanglampen, staanlampen … kunnen echte stofmagneten zijn. Verwijder ook het stof van de gloeilamp zelf (als deze afgekoeld is natuurlijk).
  • Radiatoren: gebruik een stofzuiger of draagbare luchtcompressor om de stofdraden achter en tussen een radiator te verwijderen.
  • Lichtschakelaars: deze plaatjes bevatten vaak vingervlekken.

Gordijnen

Na verloop van tijd kunnen gordijnen en andere zonweringen erg vuil worden. Dit is zeker het geval indien er in huis gerookt wordt. Daarom is het geen slecht idee om je raamdecoratie te wassen of naar een professionele wasserette te brengen. Je zal het verschil niet alleen zien, maar ook ruiken.

Tapijten

Uiteraard mogen we de tapijten niet vergeten. Een stofzuigbeurt is een goed begin, maar om hardnekkige vlekken te verwijderen kan je het grove geschut bovenhalen. Er zijn bijvoorbeeld speciale producten om tapijten schoon te maken. Krijg je die vlekken toch niet weg? Dan kan je een gespecialiseerde firma inschakelen.

Parketvloeren

Een parket moet regelmatig gevoed worden. De lenteschoonmaak is het ideale moment om dit te doen. Gebruik een voedende olie om je houten vloeren te behandelen en in topconditie te houden. De leverancier/plaatser kan je hierbij begeleiden.

Zetels

Ook je zetels kan je onder handen nemen. Voor lederen zetels zijn er speciale verzorgingsproducten – die ook in onze winkel verkrijgbaar zijn – om het leder mooi soepel te houden. Zo wordt de levensduur van je lederen salon geoptimaliseerd.

Sommige stoffen zetels hebben een verwijderbare hoes die je in de wasmachine mag stoppen. Daarnaast zijn er speciale behandelingen die de stof vuil- en waterafstotend maken. Voor meer informatie kan je bij ons verkopers terecht.

Voor het onderhoud van een salon raden wij aan om steeds de onderhoudsinstructies van de fabrikant te volgen. Zo ben je zeker dat de behandeling geen schade veroorzaakt.

Rommel opkuisen

Je schrikt ervan hoeveel rommel een mens kan verzamelen. Tijdens de lenteschoonmaak kan je overbodige spullen wegdoen. Neem een kijkje in alle kasten en laden en breng de overtollige items naar vrienden of familie, het containerpark of de kringwinkel.

Kan je geen afscheid nemen van deze spullen? Koop dan een gesloten kast als extra bergruimte. Dankzij de deurtjes en/of lades is de rommelige indruk verleden tijd.

Matras

Regelmatig je matras omdraaien is een goed idee. Zo blijft de ondersteunende kwaliteit optimaal. Sommige matrassen hebben bovendien een zomer- en winterzijde, die extra koel of warm is. Tijdens de lenteschoonmaak kan je deze best omdraaien. Daarnaast kan je ook de hoofdkussens laten reinigen zodat ze lekker fris ruiken.

Kleerkast

Heb je een overvolle kleerkast maar weet je niet goed welke kleren weg te werpen? Hier is een goed tip: hang alles aan een kapstok met het haakje in omgekeerde richting. Wanneer je het kledingstuk terughangt, zorg je ervoor dat het haakje in de juiste richting hangt. Kledingstukken die na een jaar nog steeds in de verkeerde richting hangen, kan je met een gerust hart verwijderen.

Apparaten

Ook elektrische apparaten verdienen een schoonmaakbeurt. Denk maar aan de ontkalking van een koffietoestel, het uitkuisen van een koelkast, het ontdooien van een diepvriezer, enz. Vergeet dus niet om ze aan je lenteschoonmaak to-do lijstje toe te voegen.    


Geplaatst op maandag 09 maart 2015