< Terug naar blog overzicht

De betekenis van kleuren (infographic)

Kleur doet leven. Een kamer zonder frisse kleuren zal snel saai en ongezellig aanvoelen. Maar wist je dat elke kleur een bepaalde betekenis heeft? Sommige tinten kunnen zelfs onze eetlust stimuleren of ons sneller in slaap doen vallen. Deze infographic legt alles piekfijn uit. 

Rood

Rood is een erg warme kleur. Het wordt vaak de kleur van de liefde genoemd. Daarnaast is het de kleur van gevaar (denk maar aan verkeersborden of veiligheidswaarschuwingen). Rood springt direct in het oog, wat deze kleur ideaal maakt voor een blikvanger in huis. Plaats bijvoorbeeld een rood schilderij in de verste hoek van een kamer om de diepte te benadrukken.

Daarnaast heeft deze tint een effect op het lichaam. Rood verhoogt de bloeddruk en de eetlust. Het is dus geen verrassing dat heel wat fast food ketens, zoals McDonalds, Quick, Pizza Hut, rood in hun interieur en logo gebruiken.

Oranje

Oranje is een kleur dit vol energie zit. Het stimuleert de durf en creativiteit. Uit onderzoek is gebleken dat oranje de sociale interactie stimuleert. In interieurs wordt het voornamelijk als accentkleur voor accessoires gebruikt, hoewel een oranje feauteuil of bijzettafeltje ook erg mooi kan zijn. Hou je van een retro look? Combineer oranje dan met bruin. 

Geel

De kleur geel wordt geassocieerd met geluk en zonneschijn. Net als rood verhoogt het de spijsvertering, maar het zorgt ook voor een betere concentratie. 

Het is de ideale kleur voor gangen en hallen. Omdat deze meestal klein en donker zijn, zorgt geel voor een frisse toets. Geel wordt best niet in een babykamer gebruikt. Onderzoekers merkten namelijk dat baby's in een gele kamer meer weenden. 

Groen

Wie aan de natuur denkt, denkt aan groen. Deze kleur staat dan ook voor een goede gezondheid en harmonie. Groen brengt tevens rust. Dat is ook de reden waarom men in heel wat zoekenhuizen zachtgroene muren zal terugvinden. 

Groen komt in vrijwel elke kamer tot haar recht. Heb je geen zin om de verfborstel boven te halen of nieuwe decoratiestukken te kopen? Plaats dan een aantal groene plantjes in de ruimte. 

Blauw

Blauw is de tegenhanger van rood. Deze kleur zal je bloeddruk verminderen en ook het metabolisme vertragen. Omdat blauw voor rust en sereniteit zorgt, is ze uitermate geschikt voor slaapkamers - zeker voor slechte slapers. Maar ook in badkamers blijft blauw een echte klassieker.

Paars

Paars werd lang geassocieerd met koningshuizen. Het is een rijke kleur die staat voor ambitie, succes en wijsheid. Bovendien kan het, net zoals blauw, stress verminderen. Ook voor slaapkamers is paars dus een interessante mogelijkheid.

Heel wat mensen hebben schrik om paars in hun interieur te gebruiken. Nochtans kan het erg mooi zijn. Met paarse accenten kan je bijvoorbeeld een luxueuze toets aan een kamer geven. 

Roze

Roze is eigenlijk een ingetogen variant van paars. Ze heeft dus veel van dezelfde eigenschappen. Daarnaast wordt deze zachte kleur gelinkt aan romantiek. Ook voor meisjeskamers is roze nog altijd een populaire keuze. 

Wist je trouwens dat roze voor rust zorgt? Men heeft namelijk een experiment gedaan waarbij tumulteuze gevangenen in een roze cel werden opgesloten. Uit de resultaten bleek dat ze hier minder agressief waren. Roze is dus de perfecte kleur voor heethoofden. 


Geplaatst op vrijdag 20 februari 2015