< Terug naar blog overzicht

Checklist voor een nieuw lederen salon

Eerst moet je beslissen: stof, lederlook of echt leder? Kies je voor een lederen salon? Dat is nog maar het begin. Ga je voor een hoeksalon, een zetel met of zonder relaxfunctie, … allemaal knopen om door te hakken. Om dan nog maar te zwijgen over het type leder en de kleur.

Onze collega Kevin is woonadviseur en snuift iedere dag de geur van nieuw leder op in afdeling 06. Hoe kies je nu jouw ideale lederen salon?
Kevin deelt graag zijn tips met jullie, want sharing is caring!De voordelen van leder

Een lederen salon is een investering voor jaren! Heb je kinderen en huisdieren die het al eens te bont durven maken? Of ben je zelf iemand die al eens een drankje op de zitting durft te zetten tijdens een filmpje? Ik wel, met soms het nodige opkuiswerk, …

Ben je misschien allergisch voor stof en huisstofmijt? Dan is leder zeker een aanrader! Geen gesnotter en tranende ogen meer. Tenzij tijdens een emo-tv-avondje.

Heb je de juiste lederkeuze gemaakt naar je gebruik en weet je hoe je gevoeliger leder toch de juiste bescherming kan geven? Dan heb je een salon dat voor vele jaren mooi meegaat. Welke types bestaan er?

Onze wand met kleurstalen al gezien? Dan merk je meteen dat leder zeer veelzijdig is. Er zijn niet zo veel verschillende soorten leder, maar wel veel verschillende types. In onze toonzaal help ik je graag wegwijs hierin.Meestal is leder afkomstig van runderen, de dikkere huiden soms van buffels. De reden hiervoor is eenvoudig. Koeien hebben ongeveer 5m² huid, waardoor ze het meest geschikt zijn om meubels mee te bekleden. 

Wist je dat nerven en prints in leder niet altijd natuurlijk zijn? Vaak krijgen de huiden een kunstmatige print of gravure. Dit wordt gedaan om natuurlijke foutjes, zoals insectenbeten en littekens te verdoezelen. Soms worden oneffenheden bewust wel getoond, om een zo authentiek mogelijk resultaat te bekomen. Leder is een prachtig natuurproduct. In de afwerking zijn er grote verschillen. We onderscheiden 4 hoofdtypes in leder:

1. Puur anilineleder

Hiervoor worden enkel de beste ruwe huiden gebruikt, omdat alle natuurlijke oneffenheden, zoals kleurnuances, littekens, insectenbeten, de huidstructuur, haarzakjes, … goed zichtbaar blijven. De kwaliteitseisen van dit soort leder zijn dan ook enorm groot.
Het verven gebeurt met aniline kleurstoffen, vandaar ook de naam. De kleurstof dringt tot ongeveer 1 mm in de huid, waardoor je een zeer grondig geverfd leder overhoudt.
Dit leder is zeer soepel, maar wel brozer. Daarom behandel je het salon best preventief met een vlekkenbeschermer.

2. Semi-anilineleder

Dit leder wordt op dezelfde manier dan anilineleder met kleurstoffen bewerkt, maar krijgt nog een extra transparante beschermlaag ter afwerking. Bij dit leder wordt ook de zachtheid en het natuurlijke uiterlijk van de huid bewaard.

3. Gepigmenteerd of gedekverfd leder

Hierin zie je bijna geen natuurlijke oneffenheden meer. Foutjes worden gepolijst en kunstmatig wordt er een nerfpatroon op de huid aangebracht. Daardoor liggen de kwaliteitseisen van de huiden minder hoog. De soepelheid is ook iets minder groot dan bij (semi-)anilineleder.
Als je het leder niet regelmatig voedt, kan de bovenste beschermlaag verdwijnen, dus vandaar het belang van een goed onderhoudsproduct.

4. Geschuurd of vintage leder

Hierbij worden de huiden licht opgeschuurd en worden ze afgewerkt met een wax- of olielaag. Hierdoor krijgen ze deze ietwat ‘doorleefde look’. Voor dit soort leder wordt er tegenwoordig zeer vaak gekozen.Wat bepaalt er nóg mee je keuze?

1. Hoofdsteun of niet?

Lijkt je hoofd er na een lange werkdag af te vallen? Of lees je wel eens graag een boek in een rechte houding? Bij de keuze van een salon moet je vooraf uitmaken of je graag een hoofdsteun hebt, al dan niet.
Sommige mensen lezen liever een boek in bed of onderuitgezakt in een ligstoel, … Voel jij wel graag een steuntje in je nek? Dan zal ook dit mee de keuze van jouw nieuw salon bepalen.

2. Relaxfunctie of niet?

Misschien leg je jouw benen liever te rusten op de salontafel (let op je manieren)? Die beslissing ligt bij jezelf. Tegenwoordig bouwen sommige fabrikanten zelfs een kinderslot in relaxzetels. Zo voorkom je dat de zetel als speelgoed gaat dienen.

3. Focus op comfort of design?

Het oog wilt ook wat. Soms ligt het comfort van een zetel ook samen met het design. Modellen met een lage rugleuning zie je vaker bij design salons.

4. Hoe groot is jouw interieur?

Woon je ruim, dan mag het al eens wat logger zijn. Heb je maar een smalle zithoek? Dan opteer je het best voor een verfijnder model, eventueel op pootjes.

5. Jouw lichaamsbouw

Of je nu groot of klein bent? Bij sommige van onze fabrikanten kan je zelfs de zithoogte en -diepte op maat laten maken. Trends in leder

En hoewel leder eerder tijdloos is, kunnen we de laatste jaren toch een aantal trends bespeuren. Cognac en groen hebben de laatste tijd aan populariteit gewonnen.Dat zagen we ook op Salone del Mobile 2017, waar we de laatste interieurtrends gespot hebben. Dit model van Koinor focust sterk op een mooi design.Een tweede opvallende trend zit hem in de afwerking. Geschuurd leder is tegenwoordig zeer hot. We love vintage! Hierbij worden de huiden licht opgeschuurd, waardoor ze die 'doorleefde look’ krijgen. De tijd dat er geen enkel krasje zichtbaar mocht zijn, is voor velen voorbij.De combinatie van geschuurd leder met opvallend lichtere stiksels maakt deze look af. Grof gebreide kussens erbij en hupsa! Gemakkelijk in onderhoud

Gemorst? Kan gebeuren. Een lederen salon is zeer gemakkelijk te onderhouden. Vaak volstaat zelfs een vochtige doek om de vlek te verwijderen. Grotere exemplaren pak je aan met lauw water en een milde zeep.

Voor je wekelijkse poetsbeurt, maak je het salon stofvrij met een goed uitgewrongen zeemvel.
Een wijze raad, gebruik hiervoor steeds een aparte doek die je enkel en alleen voor je salon gebruikt. Dat is zeer belangrijk, want anders zouden restjes van agressieve reinigingsproducten schade kunnen aanbrengen op je salon.

Reinigen doe je 3 keer per jaar, met een lederreiniger die geschikt is voor jouw salon.

Leder moet je ook voeden. Voor deze behandeling bestaat er voor elk type leder een aangepast product van Royal.

Je mag me altijd om advies vragen over deze reinigings- en onderhoudsproducten in de lederafdeling. Dan geef ik je de beste tips hierover!In juli zijn het solden in onze lederafdeling! Kom dus zeker eens kijken. Ook tussen onze outletmodellen kan je nog enkele pareltjes scoren! 


Geplaatst op donderdag 20 juli 2017